Pages

~ my nuff ~

Tuesday, November 26, 2013

Suami adalah syurga buat Isteri...

Mengapa redha suami itu adalah syurga bagimu wahai para isteri ?

1. Suamimu dibesarkan oleh ibu yg mencintainya seumur hidup. Namun ketika dia dewasa, dia memilih mencintaimu yang bahkan belum tentu kamu mencintainya seumur hidupmu, bahkan seringkali rasa cintanya padamu lebih besar daripada cintanya kepada ibunya sendiri.

2. Suamimu dibesarkan sbg lelaki yang ditanggung nafkahnya oleh ayah dan ibunya hingga dia  dewasa. Namun sebelum dia mampu membalasnya, dia telah bertekad menanggung nafkahmu, perempuan asing yang baru saja dikenalnya dan hanya terikat dengan akad nikah tanpa ikatan rahim seperti ayah & ibunya....

3.Suamimu riadah menghabiskan waktunya untuk mencukupi segala keinginan anak-anakmu serta kamu. Padahal dia tahu, di sisi Allah, engkau lebih harus di hormati tiga kali lebih besar oleh anak-anakmu dibandingkan dirinya. Namun tidak pernah sekalipun dia merasa iri, disebabkan dia mencintaimu dan berharap engkau memang mendapatkan yang lebih baik daripadanya di sisi Allah.

4.Suamimu berusaha menutupi masalahnya dihadapanmu & berusaha menyelesaikannya sendiri. Sedang engkau sentiasa mengadukan masalahmu pada dia dengan harapan dia mampu memberi penyelesaian, padahal mudah saja di saat engkau mengadu itu, dia sedang memiliki masalah yang lebih besar, namun tetap saja masalahmu di utamakan dibandingkan masalah yang dihadapinya sendiri.

5.Suamimu berusaha memahami bahasa diammu, bahasa tangisanmu. sedangkan engkau kadang hanya mampu memahami bahasa verbalnya saja. Itupun bila dia telah mengulanginya berkali-kali.

6.Bila engkau melakukan maksiat, maka dia akan ikut terseret ke neraka, karana dia ikut bertanggungjawab akan maksiatmu. Namun bila dia bermaksiat, kamu tidak akan pernah di tuntut ke neraka. karana apa yang dilakukan olehnya adalah hal-hal yang harus dipertanggungjawabkannya sendiri.


NOTe : Kaum HAWA/ISTERI , anda layak memilih mana-mana pintu syurga . i aterbuka bagi anda dan anda akan masuk dari pintu manapun yg anda suka, cukup dengan dapat "ReDHA" dari suamimu, sedangkan suamimu tidak mendptkan kemuliaan seperti ini, karana itu taat dan  sabar padanya.
 

insya Allah..
Kesetiaan tidak berbelah bagi..
KESABARAN yang diuji sukar di ungkapkan dengan kata-kata
Kerna Ujian itu sangat dalam untuk digertikan..
 
Mohon jasa baik kamu wahai pembaca BLOG ini.. untuk mendoakan azie,anak dan suami kekal hingga je JANNAH...
dan azie juga mendoakan anda semua..
 
semoga KESABARAN menjadi isteri akan tetap utuh
walaupun ombak melanda...
 
SEMOGA berbahagia.. harmoni.. dengan penuh keimana dan ketaqwaan dalam bahtera.. "Perkahwinan" hingga ke JANNAH.. amin..

 aminn...

0 comments:

Post a Comment

aziesizhuka. Powered by Blogger.